Ανακαλύπτουμε την "Κουζίνα του Τόπου μας"

Το φαγητό ενός τόπου, οι γεύσεις του, τα αρώματά του είναι ένας αντικατοπτρισμός της παραγωγής, της ιστορία του, των ανθρώπων του. Κατά καιρούς μας έχουν μαγέψει, μας έχουν ταξιδέψει, μας έχουν συγκινήσει πολλά πιάτα της Ελλάδας, όπως αυτός ο Ναξιώτικος Καλόγερος ή αυτή η ρεβυθάδα από την Πάρο. Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας μας, τα Ιωάννινα και θα φτιάξουμε την παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο.

Η παραγωγή των βοσκών κάποτε, κάλυπτε της ανάγκες της οικογένειας, άντε και του χωριού ή της πόλης.

Στα Ιωάννινα, έναν Νομό με μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση, αυτό σήμαινε ότι περίσσευε γάλα, πολύ γάλα. Οπότε οι νοικοκυρές εφεύρισκαν τρόπους να το χρησιμοποιούν. Ένας από αυτούς, η παραδοσιακή πλέον γαλατόπιτα με φύλλο

Ένα νόστιμο γλυκό με βάση, -τι άλλο;-, το γάλα. Μια πλούσια κρέμα σιμιγδαλιού, με αυγά και πρόβειο βούτυρο, ψήνεται μέσα σε μια φωλιά από τραγανά φύλλα κρούστας τα οποία κλείνουν ανάμεσα τους την κανελοζάχαρη.

Γιαννιώτικη Γαλατόπιτα

ΥΛΙΚΑ

Μερίδες: 8-10
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα εβδομάδας,
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τα φύλλα
5 φύλλα κρούστας
2 κ.γ. κανέλα σκόνη για το φύλλο
2 κ.γ. ζάχαρη
100 γρ. λιωμένο βούτυρο πρόβειο
Υλικά για το σερβίρισμα
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα σκόνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.

2) Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.

3) Παράλληλα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.

4) Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα.

5)  Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10 λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε την μία κουταλιά πρόβειο βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

TIP: Για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα μας, την καλύπτουμε με μία μεμβράνη να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια.

6) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180oC. Για να ετοιμάσουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα και την ζάχαρη.

7) Βουτυρώνουμε τρία από τα φύλλα και τα απλώνουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκατοστών. Πασπαλίζουμε με το 1/3 της κανελοζάχαρης.

8) Βουτυρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το απλώνουμε στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο.

9) Αδειάζουμε την κρέμα στην ταρτιέρα και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω. Ψήνουμε για 50 λεπτά  με 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Η γαλατόπιτα με φύλλο, είναι άξια ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά! Ένα μυστικό για τραγανό φύλλο, – που μπορείτε να εφαρμόσετε σε όλες τις πίτες-, είναι να βάλετε την πίτα στο ψυγείο για μία ώρα πριν το ψήσιμο. Έτσι το βούτυρο θα παγώσει πάνω στα φύλλα και θα δώσει αυτήν την τραγανή υφή.




Post A Comment: