ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ.Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή λάβαμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της σελίδας μας αυτές της πανέμορφες αγιορείτικες εικόνες  που δημοσιεύουμε και που μας έστειλε μέσω  του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο  ένας σπουδαίος αγιορείτης  γέροντας και πολυσέβαστος  και λίαν αγαπητός μας, ο γέροντας Νίκων από την  Νέα Σκήτη.

Εμείς ως ανεξάρτητη έγκυρη και ενημερωτική σελίδα θέλουμε να προβάλουμε και να δείξουμε αυτές της  πανέμορφες  και ευλογημένες εικόνες και να τις μοιραστούμε μαζί με τους καλούς μας αναγνώστες, φίλους και συντοπίτες μας.

Αυτές οι ευλογημένες και πανέμορφες  εικόνες  γεμάτες αγιορείτικη ομορφιά που προσδίδουν μια θεϊκή γοητεία, αλλά και  θρησκευτική  κατάνυξη που  πραγματικά μας ταξιδεύουν και μας κάνουν να νιώθουμε ότι ένα δείγμα του επουράνιου παραδείσου υπάρχει στην γη και είναι το Άγιο Όρος, όπου εκεί οι αγιορείτες πατέρες ως εργάτες αυτού  του επίγειου παραδείσου με την προσευχή τους και το πολυσήμαντο έργο τους φροντίζουν ακατάπαυστα για την σωτήρια των ανθρώπων προς δόξα θεού.


ΣΚΗΤΗ ΕΙΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Η ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ

Η Νέα Σκήτη

H Nέα Σκήτη υπάγεται στη Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους. Βρίσκεται σε 30 λεπτά απόσταση από αυτήν και σε άλλα 30 λεπτά από την Σκήτη Αγίας Άννας. Στην σκήτη έχουν ασκητέψει μεγάλες μορφές του κινήματος των Κολλυβάδων, όπως ο Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης, ο φιλόσοφος Kύριλλος, ο εκ Μεσολογγίου Αθανάσιος και άλλοι.

Κυριακό

Tο σημερινό Κυριακό, αφιερωμένο στo Γενέθλιο της Θεοτόκου, άρχισε να ανεγείρεται το 1730 και ολοκληρώθηκε το 1757 με δωρεά των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων. Tο 1901 στο Kυριακό κτίσθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου το οποίο θεωρείται τάφος τριών αρχιερέων που ασκήτεψαν εδώ: του Θεοφάνους Λακεδαιμονίας, του Βησσαρίωνος Pαψάνης και του Γερασίμου Xαλεπίου. Στο προαύλιο του Kυριακού βρίσκεται ο ναός κοιμητηρίου που τιμάται στη μνήμη των Αγίων Πάντων και λίγο πιο πέρα το οστεοφυλάκιο στο οποίο φυλάσσονται τα οστά των πατέρων από 400 και πλέον χρόνια. H βιβλιοθήκη του Kυριακού φυλάγει περί τα 200 χειρόγραφα και περίπου 500 έντυπα. Τα χειρόγραφα είναι κυρίως αντίγραφα του περασμένου αιώνα, με γνωστό αντιγραφέα το λόγιο μοναχό Ιάκωβο.

Καλύβες

Σήμερα η σκήτη απαρτίζεται από 30 καλύβες, κατοικούμενες από 40 περίπου μοναχούς. Οι περισσότερες καλύβες της Σκήτης έχουν ενσωματωμένο ναό και όλες μικρή εδαφική έκταση που τις περιβάλλει. Οι μοναχοί ασχολούνται με την αγιογραφία, την ξυλογλυπτική, τη χρυσοχοΐα και την καλλιέργεια, ιδίως εσπεριδοειδών. Σπουδαίοι αγιογραφικοί οίκοι της σκήτης θεωρούνται: των Kυριλλαίων, των Aβραμαίων, των Σπυριδωναίων, του Mοναχού Nίκωνος και του Ιερομονάχου Προδρόμου.Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ