ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΚΡΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΜΥΚΟΝΟ


Γράφτηκε από τον,  Μαρκουίζος Αλέξανδρος Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς Μυκόνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου, Γρεβενών κ. Δαβίδ και Σύρου & Μυκόνου κ. Δωροθέου Β', επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός, ο οποίος έζησε επί δεκαετίες στη Μύκονο και, αναχωρήσας εξ αυτής για επαγγελματικές του δραστηριότητες, μαρτύρησε στη Χίο, πριν 227 χρόνια.

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, ο οποίος, αφού επαίνεσε τους Μυκονίους για την ευσέβειά τους και την εμμονή τους στις παραδόσεις, ανεφέρθη στο μαρτύριο του Αγίου Μανουήλ και την ομολογία της πίστεώς του στο Χριστό και, εξ αφορμής της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής περί της ομολογίας του Πέτρου, συναισθανθέντος την αμαρτωλότητά του, κατέθεσε τον προβληματισμό του αν συναισθανόμεθα και εμείς την αμαρτωλότητά μας και αν ανταποκρινόμεθα στις ηθικές επιταγές και πνευματικές υποχρεώσεις, που συνοδεύουν την ιδιότητα του Χριστιανού.

Προέτρεψε, τέλος, τους πιστούς που είχαν κατακλύσει το Ναό να προσεύχονται στον Άγιο Μανουήλ και την Παναγία, τη Ζωοδόχο Πηγή, για την Εκκλησία, την Πατρίδα και ιδιαίτερα τους νέους, και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ και εκ μέρους των άλλων Αρχιερέων για την πρόσκλησή του.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Οικονόμο του Ναού Γεώργιο Κουσαθανά.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς ετέθησαν επικεφαλής της πανδήμου λιτανείας της ιεράς εικόνος του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ, την οποία πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, που αφίχθη στη Μύκονο, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ , που απεδέχθη η Διοικούσα Επιτροπή, μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων «ΜΑΝΤΩ», «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ» και «ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΗ ΒΕΓΓΕΡΑ» με παραδοσιακές ενδυμασίες και Κρήτες, οι οποίοι ζουν στη Μύκονο και κάθε χρόνο ιδιαιτέρως τιμούν το συντοπίτη τους Άγιο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κων. Κουκάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας κ. Χρ. Βερώνης, ο νέος Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, εκπρόσωπος του Λιμενάρχη, ο Διοικητής της 6ης ΜΣΕΠ, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Αεροδρομίου Μυκόνου και μέγα πλήθος Μυκονίων και παρεπιδημούντων παραθεριστών.

Κατά την επιστροφή της λιτανείας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την αποδοχή της προσκλήσεώς του και το πλήθος των εκκλησιασθέντων για την παρουσία τους, ιδιαιτέρως δε τους κ.κ. Θεόδωρο και Παναγιώτη Δακτυλίδη, Ιωάννη Θεοχάρη, Δημήτριο Χριστοφίδη και Μάρκο Δακτυλίδη για τη σημαντική συμβολή τους στη φιλοξενία των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων.

Οι εκδηλώσεις επελέγησαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και του Παιάνα «Μακεδονία ξακουστή..», υπό τις ενθουσιώδεις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των παρισταμένων.

Την επιμέλεια της Πανηγύρεως είχε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ιδιαιτέρως ευχαρίστησε και συνεχάρη, για την άψογη προετοιμασία και διοργάνωσή της, μαζί με τους συνεργάτες του Επιτρόπους, Ιεροψάλτες και Διακονητές του Μητροπολιτικού Ναού Μυκόνου.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ