ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΑΚΑΛΥΠΤΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η Τουρκία με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε την  Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 στη βεβήλωση του ιερού χριστιανικού συμβόλου, αυτού της Αγίας Σοφίας, καθώς τη μετέτρεψε σε τζαμί.

Μάλιστα, ο ίδιος συμμετείχε στην μουσουλμανική προσευχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από 86 χρόνια.

Τριγωνικές λευκές κουρτίνες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Αγίας Σοφίας για να κρύψουν τις αγιογραφίες και τα μοναδικά ψηφιδωτά όπως στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η τοιχογραφία της Παναγιάς Βρεφοκρατούσας. Ενώ, το πάτωμα καλύφθηκε με πράσινο χαλί, ώστε να μπορούν να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι, εκτός από ένα σημείο.

Όπως αναφέρει, η Yenisafak, μόνο ένα μέρος της Αγίας Σοφίας, έμεινε ακάλυπτο, και αυτό είναι ο «Ομφαλός», όπως είναι γνωστό. Πρόκειται για το πιο ιερότερο σημείο του ναού, όπου γινόταν η στέψη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και από εκεί παρακολουθούσαν τις ιερές λειτουργιές και τελετές.

 

Γατί όμως δεν καλύφθηκε;

 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Coşkun Yılmaz, τόνισε ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν καλύφθηκε από χαλί, καθώς σε αυτό υπάρχουν μάρμαρα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Αγίας Σοφίας και έχει ιστορική σημασία.


Πηγή – πληροφορίες: https://www.pronews.gr

  

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ