ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ..;;;; : ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η τριμερής πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανικής προεδρίας και έγινε λίγα 24ωρα μετά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open η συνάντηση έγινε την Δευτέρα.

 

Αφορμή, ήταν το χθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

 

Στη συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς η υπεύθυνη ευρωπαϊκών θεμάτων του μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή, ο γερμανός ομόλογός της Γιάν Χέκερ (σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ) ο  οποίος προσκάλεσε και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

 

 

Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες». Οι ίδιες πηγές κατέληξαν λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί ειδικά σε περιόδους κρίσεως».

 

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αποκαλύψει την συνάντηση σε δηλώσεις του. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

 

 

Είναι φανερό πως μετά και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική κίνηση, με την οποία θα εκτονώσει τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο την ένταση που προκλήθηκε με την Αγία Σοφία.

 

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η κίνηση ενδεχομένως να είναι η άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Με αυτήν την κίνηση θεωρείται πως θα ικανοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της χριστιανικής κοινής γνώμης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, μετά την ψυχρολουσία με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε χώρο θρησκευτικής λατρείας του Ισλάμ. Οι επόμενες ημέρες - εβδομάδες, θα δείξουν αν και κατά πόσον η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει.


Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σαφή προσπάθεια της Γερμανίας να ενεργοποιήσει στο έπακρον τη διαμεσολάβησή της, ενώ παρατηρείται επίσης, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια έντονη αίσθηση βιασύνης και ανυπομονησίας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, η οποία κατά τους διπλωμάτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις δείχνει να επιθυμεί να υπάρξει μια συνεννόηση και διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης με την Ελλάδα και μάλιστα το ταχύτερα δυνατό.

 

Πηγή – πληροφορίες: https://www.aftodioikisi.gr

 


 


 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

 Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».


Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ