«ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ.» ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ "ΚΙΒΩΤΟΥ" ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΑΚΑ

Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν δεν τους μνημονεύουν.

 

Τα σύμβολα πεθαίνουν όταν δεν τα καταλαβαίνουν.

 

" Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολύ δακρύζεις πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θάναι΄

 

ΠΟΤΕ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ;

 

Τα σύμβολα είναι μορφοποιημένες λεπτές πνευματικές αναδύσεις, όπως ιδέες, οράματα, πιστεύω.

 

Ως υλική έκφραση ένα σύμβολο μπορεί να φθαρεί με τον χρόνο ή από πράξεις ανθρώπων.

 

Ως πνευματικές αξίες, όμως, τα σύμβολα είναι άτρωτα. Αντέχουν στη χειρότερη βαρβαρότητα και προσβολή, και μάλιστα, τότε, εξαϋλώνονται, αναβαθμίζονται και καθίστανται αθάνατα.

 

Τα σύμβολα ως πνευματική σύλληψη είναι ωσάν ζωντανά όντα. Επικοινωνούν και συνδιαλέγονται με τους ανθρώπους και τους λαούς που τα ασπάζονται. Επηρεάζουν τους ανθρώπους σε μέγιστο βαθμό.

Οι άνθρωποι αντίστοιχα επηρεάζουν τα σύμβολα. Όσο υπάρχει αυτός ο αμοιβαίος δημιουργικός διάλογος, τα σύμβολα παραμένουν ζωντανά και δεν εκφυλίζονται. Καθίσταται αιώνιες αξίες και αποκτούν τεράστια πνευματική δύναμη.

 

Τα σύμβολα πεθαίνουν όταν διακοπεί ο δημιουργικός διάλογος με τους ανθρώπους.

 

Η Αγία Σοφία συνιστά πρότυπο σύμβολο θρησκευτικών και πολιτισμικών αξιών, οι οποίες διαποτίζουν και εξανθρωπίζουν όλη την ανθρωπότητα στο διηνεκές!

 

Ως κορυφαίο πνευματικό Σύμβολο η Αγία Σοφία δεν κινδυνεύει. Καμία προσβολή ή φθορά είναι ικανή να μειώσει την Αίγλη της, καθόσον οι αξίες που εκφράζει: η αγάπη, ο σεβασμός προς στον Άνθρωπο την καθιστούν πανανθρώπινο και αιώνιο Σύμβολο.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε πάντα ανοιχτό ζωντανό διάλογο με τα πνευματικά μας Σύμβολα. Τους δίνουμε Ζωή και μας την ανταποδίδουν πιο φωτεινή.

 

Δημήτρης Κ. Μπάκας
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ