«ΈΝΑΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ» ΔΗΛΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

Τις ανασκαφές της Αρχαίας Θουρίας επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, η. Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 2007 υπό τη διεύθυνση της τότε Προϊσταμένης της ΛΗ’ Ε.Π.Κ.Α. Μεσσηνίας Δρ. Ξένης Αραπογιάννη και συνεχίζονται έως και σήμερα. Από το 2009 η ανασκαφή έχει γίνει συστηματική, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση της Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων.

 

Σε δηλώσεις της η Υπουργός, αφού ξεναγήθηκε στο Ασκληπιείο, το χώρο του θεάτρου αλλά και τα ρωμαϊκά λουτρά, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 

 

«Βρισκόμαστε σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο πολύ ενδιαφέροντα ο οποίος είναι εν τη γενέσει του. Στην πραγματικότητα ζει κανείς, χρονιά με τη χρονιά, πως γεννιέται, πως αποκαλύπτεται ένας αρχαιολογικός χώρος. Η ανασκαφή είναι μια σκληρά επιστημονική διεργασία η οποία χρειάζεται καμιά φορά και λίγο τύχη. Εδώ η τύχη ήταν με το μέρος των αρχαιολόγων γιατί οι τομές τους έπεσαν σε αυτή την εξαιρετική κατασκευή του Αρχαίου Θεάτρου, ένα δύσκολο μνημείο, πολύ ενδιαφέρον, με τα προβλήματά του.

 

Έχει σειρά φάσεων, δεν είναι μόνο το αρχαίο θέατρο, είναι και τα νεότερα βυζαντινά οικοδομήματα. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει μελέτη και οι επιστήμονες είναι εκείνοι που θα προτείνουν και τι θα γίνει τελικά. Το σημαντικό είναι ότι μετά την Αρχαία Μεσσήνη, ένας πολύ ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος αποκαλύπτεται και ο οποίος με τη σειρά του είναι μια κρίσιμη, πολύ ενδιαφέρουσα ψηφίδα στο πολιτιστικό μωσαϊκό, στη μεγάλη ιστορική διάρκεια, στη μεγάλη διαδρομή.

 

Το Υπουργείο έχει εδώ και πολλά χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, υιοθετήσει την αρχή, συστηματικές ανασκαφές να μην τις χρηματοδοτεί, όμως το γεγονός ότι η αρχαιολογική υπηρεσία καθώς και η υπηρεσία αρχαιοτήτων είναι παρούσα και υποστηρίζει, την ανασκαφική έρευνα και τον ανασκαφέα, είναι ήδη μια πολύ σημαντική υποστήριξη. Η συγκεκριμένη ανασκαφή γίνεται με χορηγίες από τη μια - γίνεται και μέσω κονδυλίων τα οποία διαθέτει η Περιφέρεια και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη, σε συμφωνία πάντα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι η βασική υποχρέωση μας σαν Πολιτεία είναι να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε και να αποδώσουμε στο κοινό τα μνημεία τα οποία έχουν αποκαλυφθεί. Για τις θεματικές ανασκαφές είναι απαραίτητες, είναι χρήσιμες, αλλά η πολιτική του Υπουργείου όπως σας είπα εδώ και δεκαετίες είναι την ανασκαφική έρευνα να μην τη χρηματοδοτεί, να την υποστηρίζει αλλά να μην τη χρηματοδοτεί.

 

Η Μεσσηνία έχει σημαντική πολιτιστική παρουσία και μην ξεχνάτε το ανέφερα και σε προηγούμενη σημερινή μου δήλωση ότι από το 2010 μέχρι σήμερα είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ  τα οποία έχουν επενδυθεί μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε πρόκειται για Εθνικούς πόρους, είτε πρόκειται κυρίως για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις υπηρεσίες του συνολικά για την ανάδειξη αποκατάσταση και προστασία των μνημείων της Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία είναι εδώ και δεκαετίες στον Πολιτιστικό Χάρτη. Δεν έχει ανάγκη να μπει τώρα.  Όπως προανέφερα είναι μια ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό το οποίο υπάρχει».

 

Τον Δήμαρχο, ο οποίος απουσίαζε σε προγραμματισμένη συνάντηση εκτός Μεσσηνίας, εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης και ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις, Παντελής Δρούγας.

 

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, ακολουθεί προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου με την Υπουργό.                                                

Πηγή – πληροφορίες: https://www.kalamata.gr

 

 

 

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ