ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

 

Σε κλίμα συγκίνησης, η τελετή ανακήρυξης του Μίκη Θεοδωράκη σε Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, παρουσία της θυγατέρας του μεγάλου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτας, στο πλαίσιο της 22η/2020 ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος» της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

 

 

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ

 

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Δημήτριος Πολίτης ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ανεκηρύχθη Επίτιμος Δημότης ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, «ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στη Δημοκρατία και τον πολιτισμό».

 

Η απόφαση επεδόθη στην κα. Μαργαρίτα Θεοδωράκη σε πάπυρο.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

 

Ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος στην ομιλία του, αναφέρθηκε αρχικά σε στοιχεία από την πορεία ζωής και τη διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, αναφέροντας επίσης τα εξής:

 

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για το Δήμο Καλαμάτας η ανακήρυξη του Μίκη Θεωδωράκη σε επίτιμο δημότη, ως ελάχιστη αναγνώριση των αγώνων του για δημοκρατία και ελευθερία, τη διαρκή επαγρύπνηση και γόνιμη παρέμβασή του σε κάθε θέμα που απασχολεί την πατρίδα μας καθώς και την ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά που έχει κληροδοτήσει σε όλους μας.

 

Η πολύπλευρη προσωπικότητα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, το πλούσιο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό έργο του, και η εν γένει πορεία ζωής που έχει διαγράψει, ένωσαν για μια ακόμα φορά όλους μας, με το σύνολο των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο ομοφώνως να τοποθετούνται επί του θέματος.

 

Είναι γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί μία παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα, ίσως από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες της νεότερης Ελλάδας, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του μέσα από το σπουδαίο του έργο.

 

Ως Δήμαρχος νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που επί της δικής μου θητείας έχω την τιμή να ανακηρύξω τον μεγάλο Έλληνα μουσουργό, πολιτικό και συγγραφέα Μίκη Θεοδωράκη σε επίτιμο δημότη Καλαμάτας και να τον ευχαριστήσω, εκφράζοντας την τοπική μας κοινωνία, για το σύνολο του έργου του, απονέμοντάς του το χρυσό κλειδί της πόλης και αντίγραφο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς».

 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: «ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ»

 

 

Εν συνεχεία, η θυγατέρα του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, ανέγνωσε την επιστολή του πατέρα της, η οποία ανέφερε τα εξής:

 

«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να με τιμήσει, μου δίνει μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι σε σας, στους Δημοτικούς Συμβούλους και σε όλους τους κατοίκους της όμορφης και ιστορικής σας πόλης, υγεία, προκοπή και ευτυχία».

 

Η κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη, φανερά συγκινημένη, απευθυνόμενη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την αγάπη προς το πρόσωπο του πατέρα της.

 

ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΔΩΡΑ

 

 

Κατόπιν, ο Δήμαρχος προσέφερε τα εξής συμβολικά δώρα:

 

Α) το χρυσό κλειδί της πόλης,

 

Β) αντίγραφο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», του πρώτου διπλωματικού κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων, που συντάχθηκε στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821 και εμπεριέχει τις αξίες για τις οποίες ξεσηκώθηκαν οι πρόγονοί μας.

 

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: «ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΜΙΚΗ. ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΔΩΣΕΣ, ΟΤΙ ΕΚΑΝΕΣ, ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ…»

 

Χαιρετισμό στην τελετή για τον Μ. Θεοδωράκη, απέστειλε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε:

 

«Είναι μεγάλη η χαρά μου, που σήμερα η ιδιαίτερα πατρίδα μου, τιμά τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, τον Μίκη Θοδωράκη. Ο Μίκης είναι ένα πρόσωπο οικείο, σε όλους τους Έλληνες.  Ακόμα και σε εκείνους που δεν τον γνώρισαν ποτέ προσωπικά.

 

Μας είναι γνωστός από τη μουσική του, αλλά και από την πολυτάραχη πολιτική του διαδρομή, εδώ και εφτά δεκαετίες! Δεν τον ξέρουμε μόνο. Τον αγαπήσαμε! Για το σπουδαίο μουσικό έργο του.  Αλλά και για τους αγώνες του. Και αυτοί που συμφωνούσαν μαζί του, αλλά και εκείνοι που διαφωνούσαν - τον αγαπήσαμε όλοι!

 

Κι αυτό κάτι λέει…

 

Εγώ είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά.

 

-Για πρώτη φορά τον γνώρισα ως βουλευτής, το 1977. Όταν βρεθήκαμε κι οι δύο στη Βουλή. Σε αντίπαλα κόμματα... Εγώ βουλευτής για πρώτη φορά τότε. Εκείνος για πολλοστή…

 

-Τον γνώρισα καλύτερα όταν βρεθήκαμε στην ίδια κυβέρνηση το 1990.

 

-Ακόμα καλύτερα όταν πήγαμε μαζί στη Μόσχα και συναντηθήκαμε με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον τότε σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών Μπεσμερτνιχ.

 

-Γνωριστήκαμε περισσότερο όταν έγινα υπουργός Πολιτισμού το 2009 και συνομιλούσαμε ατέλειωτες ώρες μαζί είτε στο υπουργείο είτε στο σπίτι του.

 

-Και βεβαίως, γνώρισα την υπέροχη Ελληνική ψυχή του στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Και τα λόγια του τότε, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές και τις συνειδήσεις κάθε Έλληνα.

 

Ένας μεγάλος Δημιουργός, μια αδούλωτη ψυχή, μια ανήσυχη προσωπικότητα, μια ανυπότακτη ζωή.  Είπε πάντα την Αλήθεια του. Κι ας δυσαρέστησε πολλούς.  Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις, σε όλη του τη ζωή, για ότι πίστευε σωστό.  Δεν χάιδεψε αυτιά. Δεν συμβιβάστηκε. Έμεινε όρθιος.  Κατά καιρούς ενόχλησε τους πάντες. Αλλά τον αγαπήσαμε όλοι!

 

Σύμβολο ενότητας και παλληκαριάς η ζωή του. Αχτίδα πνευματικής Αναγέννησης αλλά και σάλπισμα Αγώνα η μουσική του.

 

Σήμερα τιμάμε ένα άξιο τέκνο της Ελλάδας, έναν Μεγάλο Έλληνα.

 

Σε ευχαριστούμε, Μίκη. Για ότι έδωσες, για ότι έκανες, για ότι είσαι…»

 

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ: «ΜΙΚΗ Σ’ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ Ν’ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΨΗΛΟΤΕΡΑ»

 

Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε, ο εκπρόσωπος του Μουσείου Ζάτουνας «Μίκης Θεοδωράκης», Θανάσης Πετράκος, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

 

«Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για όλους εμάς,  τους δημότες του Δήμου Καλαμάτας αλλά και για όλους τους Μεσσήνιους,  το γεγονός ότι από σήμερα  είναι συνδημότης μας , ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο τελευταίος Μεγάλος Παγκόσμιος Έλληνας. Ο άνθρωπος που ύμνησε  και  τραγούδησε  τους αγώνες, τους καημούς και τη μεγαλοσύνη της Ρωμιοσύνης.

 

Εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου «Μίκης Θεοδωράκης – Μουσείο Ζάτουνας» θέλω να εκφράσω τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας για την ομόφωνη απόφασή που λάβατε να  ανακηρύξετε τον  Μίκη Θεοδωράκη Επίτιμο Δημότη της Καλαμάτας, τη χρονιά μάλιστα που γιορτάζουμε τα 95χρονα  του. Δυστυχώς ,  λόγω της πανδημίας οι εκδηλώσεις αυτές δε θα είναι εκείνες που θα  έπρεπε για να τιμηθεί ο Μέγας Μίκης.

 

Ο Σύλλογος μας  ιδρύθηκε σε ένδειξη τιμής για τον  Μίκη, αλλά και για να διατηρήσει ζωντανή  στην ιστορική μνήμη της Ζάτουνα,  που αποτελεί έναν από τους πολλούς τόπους που εξορίστηκε  στην περίοδο της δικτατορίας. Νιώθουμε συνεπώς  ξεχωριστή χαρά και  ικανοποίηση  , γιατί εσείς ως Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος, ανταποκριθήκατε στην πρόταση  μας να τιμηθεί ο Μίκης και πήρατε αυτή τη σημαντική για την πόλη μας  απόφαση.

 

Κυρίες και κύριοι, ‘Ότι και να πούμε εμείς για τον Μίκη είναι πολύ λίγο, γιατί έχουν μιλήσει γι’ αυτόν παγκόσμιες προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού, των γραμμάτων, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και όλοι οι μεγάλοι επαναστάτες του 20ου αιώνα.

 

Σήμερα 2 Νοεμβρίου είναι η  ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής μας, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ποιητής του Άξιον Εστί που το μετέτρεψε σε  λαϊκό ορατόριο της Ρωμιοσύνης ο Μίκης. Θα επαναλάβω, λοιπόν,  τα λόγια του ίδιου του Ελύτη για τον Μίκη : «Λογίζομαι ευτυχής που έτυχε να ζω στα ίδια χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη». Όταν ο τεράστιος Ελύτης λέει  κάτι τέτοιο  ,εμείς οι μικροί πώς πρέπει να αισθανόμαστε γι’ αυτόν τον παγκόσμιο άνθρωπο που πάντρεψε τη μουσική με την ποίηση και αφιέρωσε    τη ζωή του στην τέχνη και στον διαρκή αγώνα για ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ,  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,  ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ;

 

Από 18 χρονών, όταν για πρώτη φορά συλλαμβάνεται και βασανίζεται απ’ τις κατοχικές δυνάμεις μετά τη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου του 1943, μέχρι σήμερα που έγραψε το ιστορικό του άρθρο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο Μίκης δεν έπαψε να αγωνίζεται για την Ελλάδα και το δίκιο, για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.  Μα πάνω απ’όλα , όμως, χιλιοτραγούδησε  τη Ρωμιοσύνη είτε διαλαλώντας  «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαίς εκεί που πάει να σκύψει», είτε δίνοντας ελπίδα με το  «σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες», είτε υπενθυμίζοντας με αγωνιστικό πείσμα ότι  «αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας» , είτε καλώντας τους συνοδοιπόρους σε όλο τον κόσμο να δείξουν αλληλεγγύη με το «μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου». Γιατί ο Μίκης δεν ήταν μόνο θεωρητικός, ένας διανοούμενος, αλλά έζησε κάνοντας πράξη τα πιστεύω του  και αγωνίστηκε για μια καλύτερη πατρίδα σε όλες τις ιστορικές περιόδους  της χώρας, στην κατοχή ,  την αντίσταση,  τον εμφύλιο, για  Κυπριακό, το 114 με τους Λαμπράκηδες, στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και στη σύγχρονη χούντα των τραπεζών και των μνημονίων.

 

Το ηθικό ανάστημα του μέγιστου αυτού ανθρώπου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρότι πέρασε και βασανίστηκε σε πολλούς τόπους εξορίας και κυρίως στο κολαστήριο της Μακρονήσου, έγραψε και μελοποίησε το «Δυο γιούς είχες μανούλα μου… ο ένας για την ανατολή κι ο άλλος για τη δύση και συ στη μέση μοναχή κοιτάς ρωτάς τον ήλιο».

 

Χωρίς τον Μίκη δεν θα γνωρίζαμε τα αριστουργήματα των μεγάλων μας ποιητών, του  Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Γιώργου Σεφέρη, του Άγγελου Σικελιανού, του Τάσου Λειβαδίτη, του Κώστα Βάρναλη, αλλά και άλλων  παγκόσμιων δημιουργών όπως  του Πάμπλο Νερούδα, του Ναζίμ Χικμέτ και άλλων πολλών. Η μουσική του Μίκη δεμένη με την ποίηση έγινε η παγκόσμια γλώσσα που δονεί και κινητοποιεί τους απανταχού εξεγερμένους και καταπιεσμένους, τους λαούς  που διεκδικούν και αγωνίζονται για μια καλύτερη θέση στον ήλιο.

 

Μίκη, της Ρωμιοσύνης,

 

Μίκη, της ανθρωπότητας,

 

Μίκη, του αγώνα

 

Ναι,  πρέπει να επαναλάβουμε και εμείς, όλοι μας,  τα λόγια του Ελύτη «είμαστε πάρα πολύ  τυχεροί που ζούμε την εποχή που ζεις και συ Μίκη  και παίρνουμε μπόι απ’ τη μεγαλοσύνη σου».

 

Μίκη, σε ευχαριστούμε  που δίδαξες και μας διδάσκεις να αγαπάμε τον τόπο μας, αλλά και όλους τους λαούς του κόσμου και να αγωνιζόμαστε για τον ΑΝΘΡΩΠΟ, για την ειρήνη και το δίκιο , για να ‘ναι λεύτερη η πατρίδα και πανανθρώπινη η λευτεριά.

 

Μίκη, σου χρωστούμε πολλά  γιατί   μας χάρισες τη Δραπετσώνα, το Σαββατόβραδο, τα τραγούδια του ΑΓΩΝΑ, το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ,  τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ  τα τραγούδια της ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ , και τόσα άλλα  που τραγουδάμε όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι λαοί του κόσμου που παλεύουν για ένα αύριο πιο φωτεινό, για έναν ουρανό πιο γαλανό, για περισσότερο φως,  από την Κύπρο μέχρι την Κούβα και απ’ την Χιλή μέχρι την Παλαιστίνη .

 

Να είσαι χιλιόχρονος, Μίκη μας,  για  να γιορτάσουμε τα 100χρονα σου με  εκδηλώσεις αντάξιες της μεγαλοσύνης σου και της προσφοράς σου στην  πατρίδα  μας και στο  λαό  μας, σε όλους τους λαούς του κόσμου , σε όλη την ανθρωπότητα.

 

Μίκη, θα συνεχίσουμε μέχρι να δούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν και τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο.

 

Μίκη σ’ ευγνωμονούμε  που μας έδειξες το δρόμο για ν’ ανεβούμε λίγο ψηλότερα».

 

«ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΑΞΙΕΣ»

 

Γραπτό μήνυμα εστάλη και από τον Βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη. Το μήνυμα που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ανέφερε τα ακόλουθα:

 

«Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους μεγάλους Έλληνες, ένας πραγματικό πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο μας, ο εκφραστής του συλλογικού θυμικού μας μέσα από το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του. Και η σημερινή τελετή δεν περιποιεί τιμή μόνο στον ίδιο, αποτελεί τιμή για την πόλη μας να τον ανακηρύσσει επίτιμο δημότη της.

 

Με την ξεχωριστή του προσωπικότητα, την ιδιοφυία του, την αστείρευτη δημιουργικότητα του, αλλά κυρίως με τη μεγάλη ελληνική του καρδιά, δεν μας χάρισε απλώς το μοναδικό και πλούσιο έργο του, αλλά έκανε γνωστή τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου. Δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει αξίες, συνεχίζει να αποτελεί την αναγκαία εθνική πηγή από την οποία αντλούμε όλοι ηθική δύναμη για να διαχειριστούμε τις δύσκολες συγκυρίες του καιρού μας.

 

Δυστυχώς, η νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού δεν επιτρέπει τον κατάλληλο εορτασμό μιας τέτοιας σημαντικής για την Καλαμάτα κίνησης. Και λυπάμαι διπλά που ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με αναγκάζουν να μην είμαι παρών.

 

Εκφράζω όμως τα εγκάρδια συγχαρητήρια μου στον Δήμαρχο Καλαμάτας για την πρωτοβουλία του να ανακηρύξει τον Μίκη Θεοδωράκη, ως επίτιμο δημότη της πόλης μας, αυτόν τον εξαίσιο Έλληνα που στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία μας βροντοφώναξε πως: “Εγώ δεν ντρέπομαι να παραμείνω πιστός στις ιερές αξίες των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου”».

 

«ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ»

 

 

Η συγκινητική τελετή ολοκληρώθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς ο καθηγητής κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, Αντώνης Κουφουδάκης, απέδωσε μοναδικά με την κιθάρα του το «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ…».


Πηγή - πληροφορίες : https://www.kalamata.gr

 

 









 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Αρχείο

Φόρμα επικοινωνίας

Αποστολή

Labels

12Ο ΠΕΑ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1821 1940 2022 5G 77 ΜΕ 9ο ΣΠ ΑΓΓΛΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΑΓΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΑΕΙ ΑΕΚ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΑΘΗΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΙ ΑΙΓΑΙΟ ΑΙΓΙΟ ΑΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΟΓΑ ΙΠΠΟΙ ΑΛΩΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΑΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΡΙΑ αρ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΡΦΑΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΧΙΜ. ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΛΥΡΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΙΩΖΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΒΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΥΛΚΑΝΟΣ ΒΡΟΜΩΒΡΥΣΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΥΧΤΑ ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ ΓΛΥΚΑ ΓΟΕΒ ΓΡΙΠΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΗ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ ΔΕΥΑΚ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΆΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΡΑ ΔΡΑΜΑΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΑΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΕΥΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΕΚΑΒ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΛΙΣΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ ΕΜΑΚ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΜΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΟΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΝΩΜΗΣ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΥΑΝ ΕΡΤ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΕΥΧΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ζ ΖΕΛΕΝΣΚΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑ ΉΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΈΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΡΙΣΜΑ ΘΕΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΛΙΨΗ ΘΟΥΡΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΗΜΙΟΒΑΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΙΩΗΛ ιερο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΙΘΩΜΗ ΙΜΒΡΟΣ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΙΡΑΝ ΙΣΘΜΟΣ ΙΣΛΑΜ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΩΖΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΡΒΕΛΙ ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΚΕΝΕΝΤΙ ΚΗΔΕΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΙΕΒΟ ΚΙΝΑ ΚΙΝΑΛ ΚΚΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΟΡΕΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΟΥΤΣΑΒΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΚΡΑΣΙ ΚΡΗΤΗ ΚΤΕΛ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΝΗΓΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΔΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ ΛΕΝΙΝ ΛΗΜΝΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΛΙΜΝΗ ΛΟΑΤΚΙ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΔΑΜ ΓΚΡΟΓΚΟΥ ΜΑΣΚΑ ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΕΡΑ25 ΜΕΡΚΕΛ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΟΣΧΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΥΚΟΝΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΝΕΑ ΡΩΜΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΝΕΔΟΥΣΑ ΝΕΚΡΟΙ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΥΧΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΟΜΑ ΟΔΥΝΗ ΟΘΩΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΠΚΕ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΟΣΕ ΟΣΦΠ ΟΤΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΪΣΙΟΣ ΠΑΚΟΕ ΠΑΜΙΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΥΛΚΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΠΑΟ ΠΑΟΚ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΟΥΚΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΕΝΘΟΣ ΠΕΡΣΙΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙ ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΥΚΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΙΠΙΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΛΟΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ πολι ΠΟΛΙΑΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ ΠΟΝΟΣ ΠΟΡΝΗ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΤΟ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΤΩΧΟΣ ΠΥΛΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ. ΡΩΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΑΜΟΣ ΣΔΟΕ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΑΛΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΣΤΑΣΙΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΟΥΠΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΤΑΜΠΑΡΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΤΖΑΚΙΑ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΤΖΟΥΜΗΣ ΤΗΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΡΑΝΟΥΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟ ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΓΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΦΛΑΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΝΙΚΟ ΦΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ φω ΦΩΤΑ LED ΦΩΤΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ χαρ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΧΑΣΙΣΙ ΧΟΡΤΑΡΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Χρυσόστομος Καράμπελας ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΣ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΩΝΑΣΗΣ BEETLE c COVID-19 e FACEBOOK FAKE NEWS GAY i INSTAGRA INSTAGRAM INTERNET LOCKDOWN MAGAZINE p PLATI PLATY PLATY MAGAZINE PLATY NEWS SEX SIEMENS SOCIAL MEDIA t TWITTER VIDEO