ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΑΛΕΙΦΕΡΗ - ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


          Συγκέντρωση έξω από την κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου Καλαμάτας πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παρουσίασαν τα αιτήματά τους, κυρίαρχο μεταξύ των οποίων είναι η στελέχωση του Νοσοκομείου και των άλλων δημόσιων μονάδων υγείας “για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίας υγείας για το λαό”. Επιπλέον το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών καταδίκασε τον “ανεπίτρεπτο αυταρχισμό της διοίκησης”, απέναντι στο Σωματείο και την Ομοσπονδία, επειδή δημοσιοποίησαν το πρόβλημα της βαριάς υποστελέχωσης..

          Από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ το μέλος της διοίκησης, Χρυσάνθη Μάλλιου παρουσίασε τα αιτήματα του Σωματείου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην προχθεσινή γενική συνέλευση.

          Πρώτο αίτημα είναι η πραγματοποίηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Η αναγκαιότητα των μαζικών προσλήψεων, τόνισε η κ. Μάλλιου, σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Καλαμάτας, είναι εμφανέστατη και μόνο από το γεγονός ότι σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων ιατρών καλυμμένες είναι μόνο οι 67. Σημείωσε επίσης ότι ενώ έχουν προκηρυχθεί κάποιες θέσεις, υπάρχει μια απαράδεκτη κωλυσιεργία από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την προώθηση των διαδικασιών.

          Άλλο αίτημα είναι η “μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών-συμβασιούχων” και μάλιστα όπως είπε η κ. Μάλλιου, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας υπηρετούν 30 επικουρικοί που αν για οποιονδήποτε λόγο απομακρυνθούν τότε τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

          Ζήτησε επίσης η εκπρόσωπος του Σωματείου των ειδικευμένων ιατρών “αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών”. Όπως σημείωσε, όλοι οι γιατροί του νοσοκομείου “εξαναγκάζονται σε υπερεφημέρευση λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης που χρόνια καταγγέλλουμε. Τα αμείλικτα ωράρια εργασίας μας που πολλές φορές πλησιάζουν τις 35 ώρες συνεχούς εργασίας, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία των ιατρών όσο και για την ασφάλεια των ασθενών μας”.

          Άλλα αιτήματα είναι:

          -Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών.     Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

          -Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.

          -Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, συγχώνευση-κατάργηση τμημάτων κλινικών νοσοκομείων. Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίας υγείας για το λαό.

          Σχετικά η κ. Μάλλιου υπογράμμισε ότι “μπροστά στην αναγκαιότητα της δημιουργίας και της ανάπτυξης της κλινικής covid η διοίκηση προχώρησε σε συρρίκνωση των χειρουργικών κλινικών με άμεσο αποτέλεσμα των περιορισμό των τακτικών χειρουργείων. Μπροστά στην εξασφάλιση χώρων υποδοχής των ύποπτων περιστατικών covid και του εμβολιαστικού κέντρου περιορίστηκαν κατά 40% τα εξωτερικά ιατρεία. Σταμάτησε η λειτουργία της μοναδικής οδοντιατρικής μονάδας του Νοσοκομείου. Τα παραπάνω εξαναγκάζουν τους πολίτες να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την κοινωνική υγεία καθώς η οικονομική κρίση μόνιμα βαθαίνει".

          ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ

          Βασικό αίτημα που παρουσίασε επίσης η εκπρόσωπος του Σωματείου κ. Μάλλιου είναι: “Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων ΥΠΕ και διοικητών σε βάρος των υγειονομικών που υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις. Πρόσφατα ζήσαμε τον ανεπίτρεπτο αυταρχισμό της Διοίκησης απέναντι στα μέλη του Σωματείου μας, διότι τόλμησε η ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση που είχε μαζί μας να δημοσιοποιήσει για άλλη μια φορά τα ήδη γνωστά προβλήματα και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Τέλος το Σωματείο μας όσο και η πανελλήνια συνομοσπονδία μας χρέος και σκοπό τους έχουν την καταγραφή, την ανάδειξη και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των μελών τους. Εάν η διοίκηση δεν θέλει να δημοσιοποιούνται θα πρέπει απλά να τα λύσει”.

          Από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο τα αιτήματα παρουσίασε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Τσιλίκας.

          Οι γιατροί του Νοσοκομείου για την “αυταρχική διοίκηση”: «Συστηματικά εθελοτυφλεί και τα βλέπει “όλα καλά”»

          Η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, να καλέσει για εξηγήσεις το Σωματείο των ειδικευμένων γιατρών, με την απειλή της δικαστικής προσφυγής εναντίον τους, για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σχετικά με τη βαριά υποστελέχωση, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο Νοσοκομείο, που μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών. Σήμερα οι εκπρόσωποι του Σωματείου των ειδικευμένων γιατρών τόνισαν ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου “συστηματικά εθελοτυφλεί και τα βλέπει «όλα καλά»”....

          Στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας το Σωματείο των ειδικευμένων γιατρών, μέσω των μελών της διοίκησης Χρυσάνθης Μάλλιου και Μανώλη Μάκαρη, αναφέρθηκε στα τεράστια κενά ιατρικού προσωπικού και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα. Όπως υπογράμμισαν, σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών καλυμμένες είναι μόνο οι 67!

          Η κ. Μάλλιου μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι “επανειλημμένα έχουμε θίξει τα προβλήματα που υπάρχουν με την υποστελέχωση των γιατρών -παρουσίασε και σχετικά δελτία τύπου, όπως και αποφάσεις του Σωματείου που έχουν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες. Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση και δεν έχουμε βιώσει καμία επίλυση μέχρι τώρα ούτε από τη Διοίκηση ούτε από την Υγειονομική Περιφέρεια. Αντιθέτως προσπαθούν να καλύψουν τα κενά είτε μεταφέροντας γιατρούς σαν να είναι νομάδες από τη μια θέση σε άλλη είτε χρησιμοποιώντας στο έπακρο τους ειδικευόμενους, πολλούς από τους οποίους στερώντας τους ώρες και μέρες από τη βασική ειδίκευσή τους ή φορτώνοντάς μας με επιπλέον εφημερίες. Λυπούμαστε ειλικρινά που η ΟΕΝΓΕ δεν τα βρήκε “όλα καλά”, όπως τα βρήκε η κ. Γκάγκα, αλλά δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Η ιατρική ιδιότητα μάς καθιστά τους πλέον αρμόδιους να θέτουμε τα όρια της ασφάλειας της ιατρικής πράξης και όταν οι τραγικές ελλείψεις μας ωθούν εκτός αυτών των ορίων οφείλουμε να το καταγγέλλουμε. Σε αντίθετη περίπτωση φέρουμε και εμείς την ίδια ευθύνη με την διοίκηση που συστηματικά εθελοτυφλεί και τα βλέπει «όλα καλά»”.

          ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΟΒΙΝΤ

          Σε ότι αφορά την Κλινική Κόβιντ και τον εκλιπόντα διευθυντή της, Νίκο Γραμματικόπουλο, η εκπρόσωπος του Σωματείου κ. Μάλλιου σημείωσε: “Κατηγορηθήκαμε ότι είπαμε ψέματα και μάλιστα  ακόμα πιο βαριά κατηγορηθήκαμε ότι συκοφαντούμε τον εκλιπόντα συνάδελφό μας. Η Κλινική Κόβιντ από την αρχή της πανδημίας επιτέλεσε, επιτελεί και θα επιτελέσει τεράστιο έργο. Όλο αυτό στις πλάτες, στην αρχή, δύο πνευμονολόγων και αργότερα και ενός παθολόγου ειδικευμένων γιατρών, με βασικό στυλοβάτη και πρωτοστάτη τον Ν. Γραμματικόπουλο, και με την πνευμονολόγο κ. Ελευθερίου και την παθολόγο κ. Γιαννακοπούλου. Σε όλο αυτό το διάστημα ζητούσαμε επιπλέον ειδικευμένους πνευμονολόγους για βοήθεια καθώς οι εισαγωγές συνεχώς αυξανόντουσαν και κάποια στιγμή φτάσαμε τους 90 ασθενείς. Το βάρος στις πλάτες των συναδέλφων μας τότε ήταν τεράστιο και ζητούσαμε μέχρι να ενισχυθεί η Κλινική Κόβιντ με τις αρμόζουσες ειδικότητες γιατρών να κατευθύνονται οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία προς τις δύο Κλινικές Κόβιντ του Νοσοκομείου Τρίπολης, όπου νοσηλεύεται πολύ μικρότερος αριθμός ασθενών με αισθητά μεγαλύτερη αναλογία ειδικευμένων γιατρών πνευμονολόγων. Και πάλι δεν εισακουστήκαμε. Ρωτούμε σήμερα ποιο είναι το πλάνο τους για την Κλινική αυτή ενόψει καινούργιου κύματος, μετά και την τραγική απώλεια του διευθυντή;”.

          ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

          Η κ. Μάλλιου παρουσίασε τα αιτήματα του Σωματείου προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα τόνισε: “Σήμερα καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου μας να δεσμευτεί απέναντί μας και απέναντι στους πολίτες του νομού μας για τα παρακάτω:

          -Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

          -Την άμεση διεκπεραίωση όλων των προσλήψεων που εκκρεμούν στην ΥΠΕ, μερικές και από το 2018.

          -Την άμεση ενίσχυση των δύο ΜΕΘ με τουλάχιστον δύο εντατικολόγους.

          -Την άμεση ενίσχυση των παθολογικών κλινικών με τουλάχιστον τέσσερις παθολόγους.

          -Την άμεση ενίσχυση της Παιδιατρικής Κλινικής με τουλάχιστον πέντε μόνιμους γιατρούς. Την απόλυτη αναγκαιότητα ύπαρξης νεογνικού τμήματος στο Νομό.

          -Τη στελέχωση με επιπλέον τρεις πνευμονολόγους της Κλινικής Κόβιντ.

          -Την επάνοδο των συναδέλφων μας υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού”.

          Ο Μανώλης Μάκαρης πρόσθεσε ότι η πρόσληψη πνευμονολόγων είναι αναγκαία όχι μόνο για την Κλινική Κόβιντ αλλά και για να λειτουργήσει Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο όταν αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, δεδομένου ότι η αναγκαιότητα αυτής της Κλινικής είναι διαπιστωμένη εδώ και χρόνια.

          Τέλος ο γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, σημείωσε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης όχι απλά το αναγνωρίζει αλλά ζητάει και ο Ιατρικός Σύλλογος να ληφθούν μέτρα για την  αντιμετώπισή του.

 


Πηγή – πληροφορίες: https://kalamatajournal.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ