ΦΑΡΜΑΚΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΣ Ο ΚΑΦΕΣ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΩ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ» ΤΕΛΟΥΣ

     

          Πιο ακριβά κατά 0,10 ευρώ πωλείται από το Σάββατο 01/01/2022 ο καφές στο take away για τους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση στην τιμή του στο take away τίθεται σε ισχύ γιατί υπολογίζεται ένα νέο «πράσινο» τέλος για τον καφέ, υπό τη μορφή εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος. Τι σημαίνει αυτό; Όποιος παίρνει take away καφέ ή άλλα προϊόντα (π.χ. το ίδιο ισχύει και για το τσάι) που σερβίρονται σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, θα χρεώνεται επιπλέον 0,10 ευρώ.

          Σύμφωνα με την οδηγία της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά. Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος, δηλαδή το πλαστικό κάλυμμα ή το καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά.

          Πώς υπολογίζεται η αύξηση στον καφέ

          Το ύψος της εισφοράς ανέρχεται σε 0,04 λεπτά προ ΦΠΑ, ανά τεμάχιο πλαστικού προϊόντος. Έτσι αν κάποιος από τον Ιανουάριο αγοράζει π.χ. κρύο espresso, θα επιβαρυνθεί με 0,04 ευρώ για το ποτήρι κι άλλα 0,04 ευρώ για καπάκι του ποτηριού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και ΦΠΑ 13%, τότε η συνολική επιβάρυνση φτάνει στα 0,09 ευρώ κι έτσι πράσινο «καπέλο» θα φτάσει στα 10 λεπτά.

          Η νέα εισφορά δεν αφορά, όμως, μόνο σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικά καπάκια μιας χρήσης. Καταλαμβάνει, επίσης, δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

          προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος

          συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο,

          είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.
Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ