ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΆΛΙΜΟ


          Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης φάλαινας 6 μέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί, λίγα μέτρα από την παραλία Εδέμ, στην περιοχή του Αλίμου. Η φάλαινα είχε εμφανιστεί και την Πέμπτη στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όμως στελέχη του Λιμενικού Σώματος την προώθησαν στα ανοιχτά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, είναι φάλαινα «ζιφιός» και όχι φυσητήρας, όπως αρχικά ανέφεραν οι πληροφορίες.

          Η φάλαινα «ζιφιός» είναι μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χιλιόμετρα και το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά δείχνει ότι, προφανώς, αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υποφέρει» δήλωσε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε: «Η πρόγνωση δεν είναι καλή».

          Για την επιχείρηση επιστρατεύτηκαν η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού και εξειδικευμένος κτηνίατρος, ο οποίος πήρε ήδη αίμα από το κήτος, ενώ τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο προκειμένου να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει με τη φάλαινα. Τα δείγματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου να εντοπιστεί άμεσα η αιτία του προβλήματος.

          Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας δρ Κουτσούμπας είπε ότι αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε πως φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη. Πρόσθεσε ότι το ζώο δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και είναι ένα από τα προστατευόμενα είδη.

          Τι ξέρουμε για τη φάλαινα «ζιφιός»

          Σύμφωνα με τη wikipedia, το σώμα του «ζιφιού» είναι στιβαρό και σε σχήμα πούρου, παρόμοιο με εκείνο άλλων φαλαινών, και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές από τους μεσοπλόδοντες στη θάλασσα. Φτάνει σε μήκος περίπου 5-7 μέτρα και ζυγίζει 2.500 κιλά. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά μεγέθους μεταξύ των φύλων.

          Οι «ζιφιοί» τρέφονται με διάφορα είδη καλαμαριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οικογενειών Cranchiidae, Onychoteuthidae, Brachioteuthidae, Enoploteuthidae, Octopoteuthidae και Histioteuthidae. Επίσης, τρέφεται με ψάρια βαθέων υδάτων.

          Ο «ζιφιός» έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η Νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ.

          Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

          Ο «ζιφιός» καλύπτεται από τη συμφωνία για τη διατήρηση των μικρών κητωδών της Βαλτικής, του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, της Ιρλανδίας και της Βόρειας Θάλασσας (ASCOBANS) και τη συμφωνία για τη διατήρηση των κητοειδών στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στην παρακείμενη Ατλαντική Περιοχή (ACCOBAMS).

          Το είδος περιλαμβάνεται περαιτέρω στο μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με τη διατήρηση των Μανάτων και των μικρών κητωδών της Δυτικής Αφρικής και της Μακαρονησίας και το μνημόνιο συμφωνίας για τη διατήρηση των κητωδών και των οικοτόπων τους στην περιοχή των νησιών του Ειρηνικού (Μνημόνιο Ειρηνικού Κητωδών).

          Οι ραμφοφάλαινες μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητες στον θόρυβο: Έχει παρατηρηθεί υψηλότερη συχνότητα ότι περισσότερες ξεβράζονται σε θορυβώδεις θάλασσες όπως η Μεσόγειος, και έχουν σημειωθεί πολλαπλά επεισόδια μετά από επιχειρήσεις του ισπανικού Ναυτικού στα Κανάρια Νησιά.

Πηγή – πληροφορίες: https://www.zougla.gr

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ