Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΕΑ Γ. ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΒΥΘΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ “ΑΙΓΕΑΣ” ΠΡΙΝ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟ

     Του Γεωργίου Δ. Δρόσου

          Συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την νύχτα 3/4 Φεβρουαρίου 2010 και τη βύθιση του ιδιωτικού σκάφους “ΑΙΓΕΑΣ” κατά την επιστροφή του από Καλόλιμνο και τη διάσωση των 3 επιβαινόντων

          Μία περιπέτεια με αίσιο τέλος, στην οποία κινδύνεψαν 3 άτομα που επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε κατά την επιστροφή του από Καλόλιμνο, όπου είχε μεταβεί εκτάκτως για να μεταφέρει ασθενή οπλίτη.

          Ο τότε  Διοικητής της  80 ΑΔΤΕ στρατηγός εα Γεώργιος Σοφιανίδης  δεν ξεχνά εκείνη την νύχτα και όπως μας λέει επρόκειτο για «τη δυσκολότερη νύχτα του ένστολου… βίου του». Ανθρώπινη και  συγκινητική  και η αναφορά του στην επίκληση του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω

          Να σημειώσουμε ότι  στρατηγός εα Γεώργιος Σοφιανίδης διετέλεσε Διοικητής ΑΣΔΕΝ και Διοικητής 1ης Στρατιάς.

Ανατρέχοντας στο αρχείο της “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ” παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα μας για το συμβάν.

          «ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ 3 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ‘’ΑΙΓΕΑΣ’’ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟ»

          Υποδειγματικά  λειτούργησε το σύστημα έρευνας-διάσωσης

          Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των τριών επιβαινόντων του σκάφους «ΑΙΓΕΑΣ» το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 21.02  το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2010 και βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Καλολίμνου και Καλύμνου.

          Το σκάφος με καπετάνιο το Γιάννη Μαμουζέλο ετών 59 και συνεπιβάτη τον Ταγματάρχη Πεζικού Δημήτρη Βαρελή ετών 40,είχε μεταβεί εκτάκτως στην Καλόλιμνο και είχε παραλάβει το στρατιώτη Βαρβανομικό Πανορμίτη ετών 21, που ήταν ασθενής προκειμένου να τον μεταφέρει στην Κάλυμνο.

          Προφανώς από πρόσκρουση σε ύφαλο κατά την προσέγγιση του στην Καλόλιμνο , το σκάφος υπέστη ζημιές και άρχισε να βάζει νερά κατά την επιστροφή τους προς την Κάλυμνο .

          Οι 3 επιβαίνοντες μόλις αντιλήφθηκαν ότι το σκάφος θα βυθιζόταν από την εισροή των υδάτων πήραν σωσίβια και μία σχεδία  και το εγκατέλειψαν εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Το σκάφος μετά από λίγο χρόνο βυθίσθηκε

          Μόλις δόθηκε το σήμα κινδύνου άμεσα από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ )ξεκίνησε μία μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή μεταξύ Καλολίμνου — Καλύμνου.

          Σε αυτή συμμετείχαν η κανονιοφόρος του ΠΝ «ΜΑΧΗΤΗΣ», τρία πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, δύο ελικόπτερα Super Puma , ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, τα Ε/Γ-Ο/Γ  BLUE STAR 1 και NAXOS, παραπλέοντα σκάφη , ενώ παράλληλα από την λιμενική Αρχή Καλύμνου ενεργοποιήθηκαν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και αλιευτικά της περιοχής. Το C-130 με συνεχή ρίψη φωτιστικών μετέτρεψε στην κυριολεξία τη νύκτα σε μέρα στην εν λόγω περιοχή. Στις 22.08 και ενώ η επικοινωνία με το σκάφος ήδη είχε χαθεί ,από ελικόπτερο Super puma εντοπίστηκαν συντρίμμια του «ΑΙΓΕΑΣ» σε απόσταση περίπου 2 μιλίων από το ακρωτήριο Χρυσό Σπήλαιο Καλύμνου.

          Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή και 3 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, οι 3 αγνοούμενοι εντοπίστηκαν από το πλήρωμα BLUE STAR 1, σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου από το ακρωτήριο Χρυσό Σπήλαιο και περισυλλέγησαν με ασφάλεια από το σκάφος αναψυχής «ΝΙΚΟΣ» του Γιάννη Νομικάριου, που τους μετέφερε στο Λιμάνι Καλύμνου. Οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Καλύμνου με συμπτώματα υποθερμίας .Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και παρέμειναν μέσα για προληπτικούς λόγους .

          Την όλη επιχείρηση την παρακολούθησαν από το ΕΘΚΕΠΙΧ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος. Επίσης ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ ο Ταξίαρχος Διοικητής Γεώργιος Σοφιανίδης. Εδώ να σημειώσουμε την άμεση αντίδραση του ΕΚΣΕΔ και την υποδειγματική πραγματοποίηση της επιχείρησης.

          Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

          Μετά το συμβάν και το αίσιο τέλος, η 80 ΑΔΤΕ δεν ξέχασε το ιδιοκτήτη του σκάφους «ΑΙΓΕΑΣ» Γιάννη Μαμουζέλο που εθελοντικά είχε προσφερθεί να κάνει την μεταφορά τους ασθενούς στρατιώτη.

          Άμεσα εκδηλώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες προς το ΓΕΣ να αντικαταστήσει το σκάφος.

          Συνεχές το ενδιαφέρον του Ταξιάρχου Γιώργου Σοφιανίδης με τηλεφωνήματα στους αρμοδίους . Το ΓΕΣ με εντολή του τότε Αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου προέβη στην αγορά παρόμοιου  σκάφους, σε αρίστη κατάσταση που του έδωσε το ίδιο όνομα «ΑΙΓΕΑΣ ΙΙ». Το νέο «ΑΙΓΕΑΣ ΙΙ» την Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 ,έδενε στο λιμάνι της Καλύμνου, 55 ημέρες μετά το περιστατικού βύθισης.

          Σε μία σεμνή και λιτή τελετή, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, που ήλθε στην Κάλυμνο για το σκοπό αυτό, παρέδιδε στο συμπατριώτη μας Γιάννη Μαμουζέλλο το ταχύπλοο σκάφος «ΑΙΓΕΑΣ ΙΙ» σε αντικατάσταση αυτού που βυθίστηκε,

          Ο Αρχηγός ΓΕΣ, στη σύντομη προσφώνηση του είπε «ο Στρατός μας τηρεί το λόγο του», για να συμπληρώσει ,ότι με την πράξη αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο το Καπετάν Γιάννη όσο και όλους τους Καλύμνιους, για την αγάπη τους που δείχνουν στα στρατευμένα νιάτα μας

          Στην κάτω  φωτογραφία , ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος με τον υποφαινόμενο Γιώργο Δρόσο, την Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010, στην Κάλυμνο σε μία συνάντηση  μετά από 20 χρόνια. Συμμαθητές στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησαν το 1974. Τελευταία τους συνυπηρέτηση ήταν το 1990, ως σπουδαστές στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.

          Κλείνοντας να σημειώσω ότι με τη συμμαθητική σχέση που με συνέδεε  με τον Φραγκούλη Φράγκο, αμέσως μετά το συμβάν του έστειλα επιστολή στην οποία αναφερόμουν στην υποχρέωση άμεσης αντικατάστασης του σκάφους και τη στήριξη του εθνοφύλακα Γιάννη Μαμουζέλλου που εθελοντικά προσφέρθηκε να κάνει την μεταφορά του ασθενή οπλίτη.

          Την επόμενη ημέρα, ο Αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος μου τηλεφώνησε λέγοντας μου « Γιώργο, θα κάνουμε το αυτονόητο. Ήδη βρήκαμε το σκάφος τις επόμενες ημέρες θα έλθω στην Κάλυμνο για να το παραδώσω προσωπικά ο ίδιος»

          Σε λιγότερο από 2 μήνες το νέο σκάφος ήταν στην Κάλυμνο και παραδόθηκε από τον ίδιο τον Αρχηγό στον ιδιοκτήτη του Εθνοφύλακα Γιάννη Μαμουζέλλο.

 


                Πηγή – πληροφορίες: http://aegeanews.gr/news/en-dodekaniso/426765/sygkinitiki-anafora-tou-stratigou-g-sofianidi-sto-peristatiko-vythisis-tou-skafous-aigeas-prin-12-chronia-kata-tin-epistrofi-apo-kalolimno


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ