ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ 9 ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ - ΟΛΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.

Του Ανδρέα Λουδάρου*

Γιγάντωση αντί για λύση του προβλήματος με τους ναούς τα Χριστούγεννα, προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την παρουσία μόλις 9 εκκλησιαζομένων εντός των ναών τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με τους κληρικούς απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας να δηλώνουν πως αδυνατούν να κατανοήσουν πως θα τηρήσουν το μέτρο.

Από την στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα μέτρα η Εκκλησία βρίσκεται σε αναβρασμό με πολλούς ιεράρχες να χαρακτηρίζουν την απόφαση «κοροϊδία» και τη συντριπτική πλειονότητα των ιερέων να διαμηνύουν στις Μητροπόλεις πως δεν πρόκειται να υιοθετήσουν την απόφαση.

Η πρώτη αντίδραση των κληρικών όλων των βαθμών που πλέον έχουν στρέψει το βλέμμα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, ήταν πως αν η Κυβέρνηση επιμείνει  στην απόφαση της, το πιθανότερο είναι οι ναοί να εξακολουθήσουν να λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών αφού το μέτρο των 9 εκκλησιαζομένων θεωρείται πρακτικά ανεφάρμοστο.

Οι κληρικοί υποστηρίζουν πως η Κυβέρνηση εξισώνει τη Θ. Λειτουργία με τις κηδείες οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. «Σε μια κηδεία η οικογένεια μπορεί να επιλέξει ποιοι θα είναι οι 9 που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία και θα συνοδεύσουν τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία, σε μια ενορία με ποιο κριτήριο θα επιλεγούν οι 9;» αναρωτιέται κληρικός που επικοινώνησε με το orthodoxia.info και που τονίζει πως η απόφαση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει.

«Μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους πως θα παρακολουθήσουν τη Θ. Λειτουργία για λίγα λεπτά ώστε να μπουν οι επόμενοι; Κι ακόμη κι αν γίνει αυτό, οι επόμενοι πού θα περιμένουν για να έρθει η σειρά τους, στον δρόμο 25 Δεκεμβρίου το πρωί; Δεν θα συνωστιστούν;» τονίζει άλλος κληρικός που δεν ξέρει τι να απαντήσει στους πιστούς οι οποίοι από την ώρα της ανακοίνωσης καλούν συνεχώς για να μάθουν πως θα γίνει η διαλογή.

«Αρνούμαστε να επιλέξουμε τους 9 μελλοθάνατους» γράφουν σε επιστολή τους ομάδα κληρικών που ενημερώνουν εγγράφως τον ποιμενάρχη τους πως «παρά τον σεβασμό και την υπακοή… δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν την διαδικασία εάν δεν αλλάξει».


ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ…

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν…» δήλωσε χαρακτηριστικά στο orthodoxia.info προβεβλημένος μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος σχολιάζοντας την απόφαση την οποία χαρακτήρισε «προβληματική και επικίνδυνη» αφού σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει τις συνέπειες των αποφάσεων της.

«Αυτά τα λάθη ενισχύουν την δημιουργία ακροδεξιών συστημάτων» σχολίασε έτερος ιεράρχης συμπληρώνοντας πως «θα ήταν καλύτερα να μας έλεγαν δεν γίνεται να ανοίξουν οι ναοί παρά να προκαλούν τέτοια αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα».

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η πλειονότητα των Ιεραρχών δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις αναμένοντας  την συνοδική απόφαση αφού πλέον θεωρούν πως το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κεντρικά και με κοινή γραμμή.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους με την Εκκλησία να θεωρεί πως δέχεται αναίτια πυρά από την πλευρά της Κυβέρνησης η οποία αντί να ενισχύει τις μετριοπαθείς φωνές εντός της Εκκλησίας που με κόστος έχουν στηρίξει τα μέτρα, δίνει συνεχώς πατήματα στους ακραίους οι οποίοι στα μάτια των απλών πιστών ομοιάζουν με τους προασπιστές της πίστης.

 *Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999


Πηγή - πληροφορίες : https://orthodoxia.info

 


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Οι διαφημίσεις εμφανίζονται εδώ